Yeni İmar Barışı haberleri üzerine uyanık vatandaşlar akıl almaz yeni sistemler uygulamaya başladı. Önceki imar barışında kaçak binaların uydu görüntüleriyle tespit edildiğini öğrenen uyanıklar, imarsız arsalarına sadece çatı koymaya başladılar. Böylece yeni bir imar barışının gelmesi halinde, uydudan görünen çatılara, “orada ev vardı” diyerek ruhsat alacaklarını düşünüyorlar.
DAĞLIK VE ORMANLIK ALANDA ÇATILAR TÜREDİ
Son aylarda Ege ve Akdeniz bölgelerinde adeta mantar benzer biçimde çoğalan mütevazi çatılar yeni imar barışının gelmesiyle beraber çatıların dört duvarları örülerek tamamlanacak. Duvarlar bittiğinde de yapacakları müracaatla da işte evlerimiz bunlar bizi affet, tapumuzu ver diyecekler. Çünkü uydu görüntülerinde sadece çatı göründüğü, duvarların tespit edilmediği için de orada ev olup olmadığının nasıl belirleneceği merak konusu.
Datça’da yaşayan gazeteci-yazar Sedat Kaya da bu doğrultuda çektiği bir fotoğrafı paylaştı. Kaya “Bugünlerde yürüyüşlerinizde dağlık ve ormanlık alanlarda bolca bolca çatı görebilirsiniz. Çünkü çevrede mantar benzer biçimde çatı sona eriyor. Araç yolunun olmadığı 3-4 ayrı yerde daha böyle çatıların olduğunu da biliyorum. Ev falan değil, yalnız çatı bunlar” dedi.
TATİL BELDELERİ FIRSATÇILARLA KAYNIYOR
Muğla’nın çeşitli ilçelerinde doğa yürüyüşleri meydana getiren çok sayıda grup üyelerinden de aynı doğrultuda şikayetler gelmesi üzerine bölgede geniş çaplı bir araştırma yaparak bu duvarsız çatı vakasının fazla oranda yayıldığı da ortaya çıktı. Örneğin Köyceğiz ilçesinde bayındır affından önce 2 katın üzerine bu şekilde çatı yapmış olup kanundan sonra çevresini kapatıp üçüncü kat çıkanların bolluğu ortaya çıktı. Yeni Mahallede çatıdan kat çıkartıp dört kata ulaşanlar bile olduğu ileri sürüldü. Hatta Zeytinalanı Mahallesinin genelde hep böyle yeni yapılar çatı-teras deyip hep üçer katın yapıldığı bile aktarıldı.
FETHİYE, BODRUM, MARMARİS, GÖKOVA KÖRFEZİ…
Özellikle imarın olmadığı yerleşim merkezlerinden Fethiye’nin Ölüdeniz Mahallesinden başlayıp Faralyadan (Kelebekler Vadisi) Kabak Mahallesine kadar olan bölgede çok sayıda bu tür yapılarak rastlamak mümkün. Göcek Mahallesi, Bodrum ve Marmaris’in kırsal mahalleleri, Gökova Körfezini çevreleyen alanlarda bu tür yapıların çoğaldığı alanlar olarak gösteriliyor. Yine Akdeniz’de de rantı yüksek sahil kesimlerinde bu tür yapıların olduğu da alınan bilgiler arasında.
İSTANBUL
06 Ekim 2024GENEL
06 Ekim 2024İSTANBUL
06 Ekim 2024İSTANBUL
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024İSTANBUL
06 Ekim 2024İSTANBUL
06 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.